balkonder
scheurkaderboven
scheurkaderonder1
Vakantiekrantlogoweb

Disclaimer - Contact - Nieuwsbrief - Adverteren

Vormgeving & realisatie: Montferland Ontwerp Bureau Copyrights © 2014

scheurkaderonder

Als uitgever van de Montferland Vakantiekrant heb je de uitdaging om elk jaar nieuwe -liefst leuke, vernieuwende, spectaculaire- artikelen te publiceren die mensen aanzet om het Montferland te komen ontdekken. Dit jaar hebben we wel heel veel hooi op onze vork genomen mogen we wel zeggen. Vaak begint het met een simpel idee. Ook deze keer. We wilden als redactie een reportage maken over de velen heuvels, of zoals we hier ook wel zeggen pokkels of bulten, die ons mooie Montferland rijk is.

 

Als geboren en getogen Stokkummer heb ik aan den lijve mogen ondervinden wat die soms verrekte bulten met je doen. Je komt ze elke dag letterlijk tegen op weg naar school, tijdens het sporten en spelen met je vriendjes. Natuurlijk leveren ze geweldige avonturen en verhalen op. Mijn idee was het om eens iets over die bulten te gaan schrijven. Soms over de natuur, soms over de cultuur, maar soms ook een sterk verhaal.

 

Hoeveel?

Als eerste komt de vraag naar boven, hoeveel hebben we er eigenlijk en hoe heten ze. Na wat speurwerk, gesprekken met mijn neef, fanatiek heemkundekring bestuurder en historicus Edwin Zweers kwam ik op 18 heuvels of toppen.

 

Waar staan ze?

Als je 18 namen van toppen hebt wil je natuurlijk weten waar exact deze toppen op de kaart staan. Leve Google maps. Na heel wat uurtjes over de digitale heuvels gevlogen te hebben stonden er 18 digitale puntjes op de digitale kaart. Dit is natuurlijk puur theoretisch en moeten deze coordinaten in het veld gecontroleerd worden. Dat betekend dat de wandelschoenen uit de kast konden, en gewapend met iPhone voorzien van een GPS-programma de digitale toppen opgezocht konden worden. Nu hadden we 18 punten van de juiste coordinaten voorzien, bijna allemaal gelegen in een van de mooiste bossen van Nederland...

 

Wandelen?

Wandelen is top en helemaal hot tegenwoordig, vertelde een bekende horeca ondernemer mij. Daar moeten we eens wat mee doen... Zou het een leuk idee zijn om de 18 punten eens met elkaar te verbinden... Dus terug naar mijn Google maps kaartje en in de blind maar lijntjes getrokken over de bospaden die Google ons vertoonde. Dat is eigenlijk een hele leuke tocht om eens te gaan wandelen, echter wel 34 kilometers lang, een echte uitdaging. Weer op pad met onze iPhone, met digitale routekaartje hebben we heel wat uren het ‘Follow me’ pijltje gevolgd. Maar na enkele weken en heel wat kilootjes lichter -wij zijn inmiddels zelfs wandelen leuk gaan vinden- hadden wij een rondje ‘Montferlandse toppen wandelroute’ voltooid. En het idee van een meerdaagse wandeltocht was geboren.

 

Natuurmonumenten

Tijdens een vergadering van het Montferlandse Wielerfestival heb ik onze ‘boswachter’ Marcel Dellink gevraagd waar ik een vergunning kon aanvragen om een wandeltocht te mogen uitpijlen in het Bergherbos. Marcel was echter zo enthousiast over het idee dat er direct een vervolgafspraak werd gemaakt op het kantoor van Natuurmonumenten.
Marcel en Gerard gingen meteen fanatiek aan de slag en zij deden ons een voorstel om een meerdaagse permanente wandelroute te maken en tevens minimaal 6 jaar te onderhouden. Twee zeer gedreven en kundige vrijwilligers zijn met professionele GPS apparatuur aan de slag gegaan om de route te digitaliseren en te optimaliseren. Deze mannen hebben echt keihard gewerkt, de weersomstandigheden waren in deze periode namelijk erg slecht, Montferland leek wel Siberië.Na vele weken zwoegen hadden Hans en Jo de routes volledig in kaart gebracht, inclusief een knooppunten systeem dat het mogelijk maakt om de route in delen te bewandelen. Tevens werden de coordinaten vastgesteld voor het plaatsen van de zogenaamde QR-bordjes. Dit zijn bordjes met een 2D barcode die door de meeste smartphones ‘gelezen’ kan worden. Na het scannen van een QR code op de toppen krijg je op je smartphone informatie over die top te zien.

Wandelen door de vele heuvels, pokkels of bulten van Montferland is TOP!

Kijk ook eens op:

twitter32a
facebook32a
youtube32a

Blader in de online krant:

pijl1
wandelroutecover1
stickernorm1
stickerhover1

De Bordjes

Nu de route is vastgelegd moet deze natuurlijk worden voorzien van een goede bewegwijzering d.m.v. bordjes. Gelukkig hebben we een grafisch ontwerpster in huis, die onze wandelroutekaart, buitenbord, knooppunten- en QR-bordjes een eigen gezicht heeft gegeven. Maar het project met de eikenhouten palen voor de bewegwijzering in het bos was budgettair naar een zo hoog niveau gestegen dat we nog een partner nodig hadden. Deze werd al snel gevonden, tijdens de jaarvergadering van de Montferlandse Vereniging voor Toerisme werd meteen alle steun en het belangrijkste: de financiële middelen toegezegd. Het project met de eikenhouten infopalen langs de route kon nu worden gerealiseerd en de nodige materialen worden besteld.

 

Kaarten

Heb je ook een ‘kaartje’ van de Montferlandse Toppen wandelroute vroeg een bekende horeca uitbater aan mij; “nog niet” was mijn antwoord. De ontwerpster is daarna meteen aan de slag gegaan om ook een prachtige kaart te maken van het Bergherbos met daarop alle informatie van de ‘Montferlandse Toppen Wandelroute’. Meer dan 70 manuren later was al het kaartmateriaal klaar. Wij hebben hierbij dankbaar gebruik gemaakt van de navigatie kennis van oud-marineman en vrijwilliger bij Natuurmonumenten, Hans de Kruijf. Een kleinere versie van het grote gedetailleerde buitenbord is o.a. op pagina 9 van de Montferland Vakantiekrant uitgave 2013/2014 te zien.

 

Dank

Wij hopen dat u nog vele jaren kunt en zult genieten van deze prachtige wandelroute. Onze speciale dank gaat uit naar alle mensen die zich hebben ingezet om deze route te realiseren. Ik wil hier ook de gastheren danken die ons toestemming hebben geven om de route over hun grondgebied toe te laten; Natuurmonumenten, Stichting Huis Bergh, Brockhausen, familie Romen-Naegel, Wolkenland en de Stadt Emmerich am Rhein.

 

Arthur Zweers,

uitgever Montferland Vakantiekrant.

 

Verkoopadressen

Montferlandse Toppen Wandelroute-kaarten

opsomming
Richtingspijlen12Toppenroute
MultiPijlToppenroute
QRToppenrouteBASIS
kader295x193
DSC6388
montferlandvakantiekrant1
Route-overzichtskaart
wandelroutecover1 montferlandvakantiekrant1